vineri, 15 octombrie 2010

Magnito commercial. Speculații pe marginea magazinului Cătălina Coșoiu, 15 octombrie 2010, MNdAC

Magnito commercial. Speculații pe marginea magazinului
Cătălina Coșoiu
Vernisaj : vineri, 15 octombrie 2010, MNdAC, Str. Doctor Staicovici Nr. 26

Magnito, nu un oarecare magnet de frigider, este un personaj („ceci n’est pas un aimant, peut-être plutôt un amant”).
Unul dintre frigidere nu este frigider („ceci n’est pas un réfrigérateur”).
Magazinul este la Ota („magazin de dans”).
Marginea magazinului poate fi marginea frigiderului, după cum se va vedea.
Instalaţia  ambientală „Magnito commercial. Speculaţii pe marginea magazinului” de la MNdAC va include instalaţia-obiect „Magnito. Speculaţii pe marginea frigiderului”, creată la C.N.D.B. (2008).
MNdAC va fi pentru Magnito spaţiu masculin de diseminare, aşa cum CNDB a fost spaţiu feminin de gestaţie.
Subiectul proiectului, adică magnetismul ca substanţă a lumii, ca anima, ca mediu şi, în acelaşi timp, canal de comunicare, lasă loc generalităţii absolute şi de aceea particularul este foarte uşor de integrat aici. Magnito, ca persona, vorbeşte despre orice, reuşind totuşi să-şi definească un profil psiho-social de personaj autohton, ca identitate românească şi, pe de altă parte, ca identitate a artistului.
Magnito (înţelegând prin „Magnito” fiecare concept la scară mică, dar şi conceptul instalaţiei globale) foloseşte în expresie mecanismele hypertextului şi metafora divergentă, autodescriindu-se ca imago mundi.
Toată construcţia este un fel de mandala, un desen în straturi concentrice, având ca miez interiorul frigiderului (de data aceasta există două nuclee: unul funcţional şi unul ready made) şi conţinând de fiecare dată contextul spaţial în care se află, precum şi lumea în care ne găsim, inclusiv Calea Lactee.
Proiectul abordează în primul rând problema conceptului  în artă şi design şi vizează  diverse categorii şi raporturi teoretice sau pragmatice, cum ar fi: magazin/muzeu, comercial/noncomercial, estetic/ utilitar, produs de serie /produs handmade unicat, artă/design, produs de serie/prototip, operă de artă/replică, reproducere/obiect de design, pictură/print, tehnică traditională/ tehnică și tehnologie digitală, cu rezultat multiplicabil, pe care se poate interveni, artă conceptuală, concept, instalație/proiect curatorial, instalație contextuală, contexte expoziționale, curatoriale, adaptabilitate, proiect itinerant, scara reprezentării.
Cătălina Coşoiu

Cătălina Coşoiu este artist vizual, trăieşte şi lucrează în Bucureşti. Expoziţii pesonale în România, Cehia, Slovacia, Ungaria, premii la concursuri naţionale/internaţionale din România, Cehia, Slovacia, India, FinlandaExpoziţii personale/proiecte pentru spaţiul neconvenţional/public/stradal: fondator/organizator şi participant la festivalul pilot de arte vizuale "Făt Frumos" (Giurgiu, 2003-2004); "Expoziţie de poezie" (Bucureşti, 2005); participant la festivalul "Utopii Contemporane" (Bucureşti, 2005) cu “Proiect de structură de proiect”; concept “Atelier infrareal” (împreună cu Cristian Seuşan) în cadrul Street Delivery (București, 2009); definire concept infrareal (2009). Desfaşoară o activitate deschisă din 2008 în cadrul proiectului personal “Magnito”. Desfaşoară o activitate deschisă din 2002 în cadrul proiectului personal de scenografie urbană/artă ambientală outdoors «Unificarea spațiului discontinuu» conceput pentru locuri din România.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu